plays | who

accordeonist | teacher

Barbara Eva Ardenois (°1986) heeft klassiek accordeon gestudeerd aan het Conservatorium van Gent (School of Arts) in de klas van Philippe Thuriot. In 2013 behaalde ze haar masterdiploma met de grootste onderscheiding. Tijdens deze studies heeft ze zich verder gespecialiseerd in voornamelijk hedendaagse muziek bij Claudio Jacomucci aan het Conservatorium Luisa d’Annunzio te Pescara (IT). Ook hier behaalde ze haar masterdiploma in accordeon met grootste onderscheiding (2014).

Duobaan ontsproot  als eerste, een collectief met beeldend kunstenaar Anneleen de Causmaecker. Sinds 2014 is het hun objectief om grenzen af te tasten tussen muziek-beeld- performance, klank en geluid rond het werk van 20ste en 21ste eeuwse componisten. Ze speelden op diverse locaties gaande van het festival En Avant Mars / Voorwaarts Maart (Bijloke Gent, 2015), Kamernestfestival (Gent, 2016), diverse huiskamers, tijdens het Parkfestival Vlaanderen (Gent, 2016) en in het Concertgebouw Brugge (april 2017).

Met S p ! t s b e r g e n, een 5-koppig ensemble met muziek van de Vlaamse componist George de Decker speelden ze in verschillende producties: ‘Vlot/Raft’ (Januari 2016) en de wereldcreatie ‘Le mont analogue’ in het Kunstencentrum Nona tijdens het Festival van Vlaanderen (Mechelen, April 2016).

Daarnaast heeft ze nog verschillende samenwerkingen met onder andere het Koperkwintet van het Nationaal Orkest België (2015), duoconcerten met accordeonist Luca Pignata (IT) (Multiple Choice), Duobaan XL met de voorstelling ‘Voor U’ met woordkunstenaar Marieke De Maré (2017).

Ze performde zowel in binnen- als buitenland: de Bijloke Gent, Festival van Vlaanderen (Kortrijk, Mechelen, Gent), Mu.Zee Oostende [live uitzending nationale radiozender Klara], Bozar BXL, en verschillende zalen in Nederland, Frankrijk en Italië.

In april 2017 komt de 2de cd ‘Brother Earth’ van Strograss uit in productie met One Take vzw, waarin rootsmuziek, songwriting en vleugjes experiment elkaar ontmoeten in een nieuw eigenzinnig spel.

Met dit rootsproject stonden ze op belangrijke (folk)festivals in België zoals Dranouter, Labadoux, Internationaal Volksmuziekfestival Gooikoorts, Gentse feesten enz…

© Trui Hanoulle

wit vlak

Verdere informatie:

Ze heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses voor accordeon met Claudio Jacomucci (IT) (l’Accademia Fisarmonicistica), Mika Väyrynen (FI), Massimiliano Pitocco (IT), Alexander Dmitriev (RU), Jacques Mornet (FR) en masterclasses voor alexandertechniek met Kathleen Delaney (IT) (l’Accademia Fisarmonicistica). Workshop in Soundpainting met Walter Thompson (US) (2015, 2017) en een Deep Listening Workshop met Pauline Oliveros (US).

Ze behaalde het certificaat in Soundpainting Level 1. (Februari 2017, Parijs)

Ze participeerde in diverse projecten waaronder de wereldcreatie van Tensegrity (2012 | Claudio Jacomucci) een stuk voor 8 accordeons en 4 dansers en de wereldcreatie van Arcana (2013 | Claudio Jacomucci), een werk voor koor en accordeonensemble.

In 2012 bracht ze een debut-cd ‘The world is one big hill’ uit in een productie van HT-Roberts met  het rootsproject Strograss.

Winnaar Eerste Prijs van de Internationale Accordeonwedstrijd voor klassiek accordeon Santeramo in Colle (2013) en finalist (MC) van de Supernova wedstrijd Klara (2015). Eerste prijs nationale muziekwedstrijd Muziekmozaiëk voor Folk en Roots als auteur-uitvoerder bij Strograss (2013) en derde prijs Dranouter Rootsrally (Strograss, 2013).

Barbara Ardenois is leerkracht instrument en kamermuziek aan de academies van Ieper, Kortrijk en Harelbeke.

wit vlak

Advertenties